Децата със Синдром на Даун са деца като всички останали

Всички сме хора… Раждаме се на този свят, опитваме се да се впишем в социума, градим семейства, кариери, бъдеще за поколенията след нас.

Децата със Синдром на Даун са като всички останали деца и имат своите потребности, радости и болки. Нуждаят се просто от малко разбиране, от приемане и от много, много любов.

Защото децата със СД имат толкова много любов в сърчицата си, че могат да усмихнат цял един свят!

Отнасяйки се към тях като към всички останали деца, малките слънчеви дечица разцъфтяват и ни даряват с цялата любов, на която са способни.

За съжаление в страната ни все още битува схващането, че отглеждането на дете със Синдром на Даун е непосилна задача и за родителите е по-добре да се откажат от него. Съществува и вярването, че тези деца трудно се вписват в училище, че трудно се справят с ежедневните задължения, че трудно четат и още куп други безсмислици.

Да, децата със СД се нуждаят от внимание! Нуждаят се от подкрепа, разбиране и приемане, нуждаят се от любов… все неща, от които се нуждаят всички деца!

Като всички деца имат своите интереси и се включват в игрите на своите връстници. Обичат да рисуват, да пеят, да танцуват, да се забавляват и за разлика от все още битуващите схващания – обичат да учат и се справят страхотно.

Също като връстниците си залягат над уроците и ако информацията им бъде поднесена интересно, запомнят бързо и лесно (само с няколко секунди по-бавно от всички останали).

Ако родителите на децата със Синдром на Даун положат усилия за развитието им, децата могат израснат като силни млади хора с добро образование, развиват успешни кариери и създават здрави семейства.

Да имаш дете със Синдром на Даун не е проклятие, а благословия! Няма толкова голяма радост и толкова голямо щастие от това да отгледаш едно Слънчево дете!